Sunday, June 8, 2014

Resepi Kek Blueberry

 

 
Resepi Kek Blueberry

Bahan-bahan A:
250 gram tepung premix sponge cake vanilla
250 gram telur
60 gram air
1 sudu teh esen vanilla

Bahan B:
60 gram minyak masak

Cara-cara membuat:
1. Putar semua Bahan A sehingga kembang dan gebu (mcm buat merengue)
2. Masukkan Bahan B, kaup balik sehingga sebati.
3. Masukkan adunan kek ke dalam loyang 9 inci yg telah dilapik dgn baking paper.
4. Bakar selama 30-35 minit suhu 170'C.
5. Setelah masak, segera keluarkan kek daripada loyang dan sejukkan atas rak.
6. Pukul fresh cream sehingga kental untuk filling dan topping.

Belah kek kepada 3 layer dan lapiskan setiap layer dgn filling blueberry dan fresh cream seperti dalam gambar. Bancuh blueberry filling dgn air suam dan tuang atas kek. Sejukkan kek sebelum dihidang.

Selamat Mencuba!
Raja Intan Sulphida
Kek4u - Homemade Cakes and Chocolate
Edible Printing KEK4U

No comments:

Post a Comment