Monday, September 15, 2014

Resepi pulut panggang


Resepi Pulut panggang inti serunding daging. 
Bahan-bahan
1/2 kg beras pulut
2 cawan santan pekat (masak sebentar atas api dan tambah garam secukupnya)
Serunding daging secukupnya

Daun pisang dilayur atas api dan dilap bersih

Cara-cara: 
beras pulut dibersihkan dan direndam semalaman atau sekurang-kurangnya 5 jam. 
Kukus beras pulut sehingga masak. 
Setelah masak, angkat dan letakkn dlm bekas yg besar sikit. 
Masukkan santan dan gaul hingga sebati
Kukus semula pulut sehingga masak dan lembut. 
Sapukan daun pisang dgn sedikit minyak masak supaya pulut tidak melekat2 pd daun. 
Ambil pulut secukupnya dan letakkan serunding daging, dan bungkus dgn daun pisang. 
Klipkan di bhg hujung dgn stapler dan gunting daun yg lebih supaya nampak kemas. 
Bakar atas api guna kuali leper. Sedia dihidangkan. 

Selamat mencuba! 
Raja Intan Sulphida

No comments:

Post a Comment