Monday, September 15, 2014

Resepi donut topping coklat



Resepi donut

Bahan2: 
3 1/2 sudu teh yis 
1/4 cwn air suam
3/4 cwn gula castor

1/3 cwn shortening 
5 cwn tepung gandum 
1 1/2 cwn susu segar suhu bilik atau suam
1 sudu kecil garam 
2 biji telur

Cara membuat: 
1. Masukkn yis dan air suam dlm mangkuk mixer. Biarkan selama 5 minit atau hingga berbuih. 
2. Masukkan susu, gula, garam, shortening, telor dan 2 cwn tepung. Mix hingga sebati guna cangkuk mixer jer pon boleh. 
3. Masukkan semua tepung dan uli hingga doh x melekat di tangan. 
4. Rehatkan doh dlm mangkuk mixer hingga mengembang 2x ganda. Wrap mangkuk mixer dgn cling wrap@ tuala lembap. 
5. Bila dh kembang 2x, canaikan dan terap dgn acuan. Taburkan cikit tepung utk memudahkn proses canai dan menerap. 
6. Rehatkan donut sekejap, kasik dia kembang cikit. 
7. Goreng guna minyak banyak, api sederhana. 
8. Letak topping coklat atau gaul dgn gula icing atau gula castor. Siap!

Kalau malas nk buat, korang oder jer la dgn aku. Minimum purchase 20 bijik. Harga RM25 (termasuk harga packaging RM5). Intan 013-6674812. Location: Presint 11, Putrajaya.
 

No comments:

Post a Comment