Saturday, June 28, 2014

Resepi Nasi Pelangi dan Ayam Masak Ros

 
 RESEPI AYAM MASAK ROS DAN NASI PELANGI

Bahan-bahan AYAM MASAK ROS:
1 ekor ayam dipotong kecil, dilumur garam dan kunyit.
2 batang kulit kayu manis
2 helai daun pandan disimpul
100ml sos tomato
100ml susu cair
50ml puri tomato
Garam dan gula secukupnya.

Bahan-bahn kisar:
10 tangkai cili merah (untuk versi kanak2, x letak pun xpe)
8 biji bawang merah
5 ulas bawang putih
2.5 cm halia
3 batang serai

Cara-cara memasak:
1. Goreng ayam dan ketepikan.
2. Tumis kulit kayu manis bersama bahan kisar dan daun pandan sehingga naik bau.
3. Masukkan sos tomato, susu cair, puri tomato. Kacau rata.
4. Masukkan ayam dan perasakan dgn garam dan gula. Biarkan masak sebentar. Tutup api dan hiaskan dengan tomato. Sedia dihidangkan.

Tips: Hati2 letak garam sebab ayam goreng dh cukup rasa masin.

Bahan-bahan NASI PELANGI:

500 gram beras basmathi (direndam air suam selama 30 minit dan toskan)
600 ml air tapis
1 biji bawang besar | dikisar halus
3 ulas bawang putih | dikisar halus
2 sm halia | dikisar halus
1 sudu makan rempah kurma
1 sudu makan serbuk pati ayam
1 batang kulit kayu manis
2 kuntum bunga lawang
3 biji buah pelaga
3 biji bunga cengkih
2 helai daun pandan disimpul
Garam secukup rasa
2 sudu makan minyak sapi
3 sudu makan minyak masak
Pewarna hijau, merah dan kuning. 1 sudu teh setiap warna

Cara-cara memasak
1. Panaskan minyak sapi dan minyak masak dlm periuk.
2. Tumis rempah 4 kawan sehingga naik bau.
3. Masuk bahan yg dikisar dan tumis sehingga pecah minyak.
4. Masuk rempah kurma dan serbuk pati ayam. Kacau rata.
5. Tuangkan air dan masuk daun pandan. Biarkan mendidih.
6. Perasakan dgn garam dan masukkan beras. Gaul rata.
7. Tanak nasik sehingga masak dan kering.
8. Titiskan pewarna dan gembur-gemburkan. Tutup periuk dan biarkan sebentar.
9. Sedia dihidang bersama lauk kegemaran.

Selamat Mencuba.
Kek4u - Homemade Cakes and Chocolate
Edible Printing KEK4U

No comments:

Post a Comment