Sunday, June 8, 2014

Resepi Kek Butterscotch Mudah

 
  
Resepi Kek Butterscotch Mudah

Bahan-Bahan A:
250 gram tepung premix sponge cake vanilla
250 gram telur
60 gram air
1 sudu teh esen vanilla

Bahan B:
60 gram minyak masak

Cara-cara membuat:
1. Putar semua Bahan A sehingga kembang dan gebu (mcm buat merengue)
2. Masukkan Bahan B, kaup balik sehingga sebati.
3. Masukkan adunan kek ke dalam loyang 9 inci yg telah dilapik dgn baking paper.
4. Bakar selama 30-35 minit suhu 170'C.
5. Setelah masak, segera keluarkan kek daripada loyang dan sejukkan atas rak.

Bahan C:
500 gram fresh cream (dipukul sehingga kental)
sos butterscotch (untuk dicampur dlm fresh cream tadi sebagai filling dan topping)

Bahan D (sos butterscotch)
200 ml susu pekat manis
80 gram gula
60 gram mentega

Cara buat sos butterscotch: Panaskan gula sehingga menjadi hangus sedikit. Tutup api. Kemudian masukkan susu pekat dan mentega, kacau sehingga sebati. Ketepikan, apabila sos dah x panas, masukkan dalm fresh cream (yg dh mix hingga kental) dan mix hingga sebati.

Belah kek kpd 3 bahagian, sapukan krim dan hiaskan.

Selamat Mencuba!
Raja Intan Sulphida
Kek4u - Homemade Cakes and Chocolate
Edible Printing KEK4U

No comments:

Post a Comment